The theme of lesson: Kitchen Utensils.




 

II. Vocabulary presentation.

ü tray - поднос

ü tongs – щипцы

ü weighingscales

ü whip - взбить, взбивать, венчиком

ü whisktheeggs – взбить яйца

 

· How can we use these utensils?

· We use these utensils to…

 

TABLEWARE Standard set of tableware has: 1. Large plate (dinner plate) Used for the main course. 2. Middle-sized plate (side plate). Used as a side plate and also for salads, cheese and fruit.   3. Small plate. Used for bread and rolls, also for cheese, fruit and cake. 4. Soup bowl. Used for cream soups. 5. Consommé bowl and saucer Used for clear soups. 6. Large soup tureen, [ta'rin] (with lid). 7. Tea or coffee cup and saucer. 8. Salad bowl. СТОЛОВАЯ ПОСУДА В стандартный набор сто­ловой посуды входят: 1. Большая тарелка (обе­денная тарелка) использует­ся для основного блюда. 2. Средняя тарелка ис­пользуется как сервиро­вочная тарелка, а также для салатов, сыра и фрук­тов. 3. Маленькая тарелка ис­пользуется для хлеба, бу­лочек, а также для сыра, фруктов и торта. 4. Суповая чашка. В ней подают густые супы. 5. Чашка с блюдцем для консоме служит для пода­чи бульонов.   6. Большая супница (скрышкой).   7. Чайная или кофейная чашка с блюдцем. 8. Салатник.

CUTLERYANDTABLEWARE (СТОЛОВЫЕ ПРИБОРЫИ ПОСУДА

CUTLERY 1. Large fork Used as main fork or serving fork. 2. Large knife.Used as main knife.   3. Small fork (dessert fork) used as · entrée fork · Salad fork · Dessert (or pudding) fork
  • Fruit fork.
4 Small knife used as · Side knife (for buttering bread or spreading pâté) · Entrée knife · Cheese knife · Fruit knife.     5. Steak knife with serrat­ed edge 6. Fish knife used for · Fish · Serving large items. 7. Fish fork. 8. Large spoon used for serving. 9. Medium spoon used for desserts or puddings. 10. Soup spoon. 11. Small spoon (teaspoon) used for · Tea and coffee · Cocktails (e.g. fruit cocktails) · Ice creams · Sugar spoon.
СТОЛОВЫЕ ПРИБОРЫ 1.Большая вилка Используется в качестве главной вилки или для накладывания еды. 2.Большой нож (столо­вый) используется в каче­стве главного ножа. 3.Маленькая вилка (де­сертная вилка) использует­ся для · закусок, · салатов, · десертов (или пудингов), · фруктов. 4.Маленький нож используется в качестве · дополнительного ножа (для намазывания хлеба маслом или паштетом), · ножа для закусок, · сырного ножа, · фруктового ножа. 5.Нож для мяса с зазуб­ренным краем. 6.Рыбный нож использу­ется для · рыбы, · подачи больших кусков. 7.Рыбная вилка. 8.Большая ложка исполь­зуется для подачи блюд. 9.Средняя ложка исполь­зуется для десертов или пудингов. 10.Суповая ложка 11.Маленькая ложка (чай­ная ложка) используется для · чая и кофе, · коктейлей (например фруктовых коктейлей), · мороженого · сахара.

III. Practicework. Typesofutensils.

cutlery [ˈkʌtlərɪ] ножи, лож­ки, вилки

tableware [ ˈteɪblweər]приборыдлясер­вировкистола

glassware [ˈglɑːsweər] стек­ляннаяпосуда (стака­ны, рюмки, бокалы)

crockery ['krokeri] посуда из фаянса (тарелки, чаш­ки, блюдца и проч.)

 

a) oral part. What materials are …. made of?

b) writing part. Dothetask

Utensils
cutlery crockery glassware
     

 

Напишите по-английски названия всех столовых приборов, и для чего они используются.

Образец: Large knife is used as a main knife.

Large fork is used as a main fork or serving fork.

IV. Reading.

A) Read and translate paying attention to names and using of utensils..

USEFUL INFORMATION 1. Cold fish dishes as well as hot smoked fish deli are eaten with the help of fish cutlery. 2. Meat dishes – pork and mutton chops, beefsteaks, fillet and others are eaten with a knife and fork. Hold the knife in your right hand and the fork in the left. With a fork in your right hand you can eat soft dishes - cutlets, omelets etc., when the usage of knife is needless. 3. When you eat hot meat dishes do not cut the whole piece of meat at once. Cut small-sized pieces, and then eat them with a fork. In this case hot meat will not cool down fast. 4. Fried chicken and game, asparagus and crawfish­es are taken with hand. 5. Lobsters are eaten with a special fork. 6. Sturgeon is eaten only with a fork. 7. Take mustard and salt with special small spoons. Put mustard onto the bottom of the plate at the right side. 8. Soft-boiled eggs are served in a special egg- glass. Cut the top of the shell with a knife and put it on the saucer. Eat the egg with a teaspoon. 9. Fried eggs and omelet with ham are eaten with a fork in the right hand. You can help with a slice of bread, holding it in the left hand. 10. Apples and pears are cut with a fruit knife on a plate lengthways into four or eight parts. 11. Berries — raspberries, strawberries with sugar are eaten with a tea­spoon. 12. Watermelons and me­lons are served already cut in pieces and un­peeled. Put a piece of a watermelon on the plate with the peel downward. Cut off thin slices with a fruit knife and eat them with a fork. 13. Mango is cut in two halves on a plate. Take out the bone and eat the pulp with a spoon. 14. A pineapple is peeled and cut across in thin slices. It is eaten with a knife and fork. 15. Eat puddings and ice creams with a dessert spoon. 16. After meals always put fork and knife on the plate, not on the table. ПОЛЕЗНАЯ ИНФОРМАЦИЯ 1. Холодные рыбные блю­да, а также рыбную га­строномию горячего копчения едят с помо­щью рыбной вилки и ножа. 2. Мясные блюда — сви­ные и бараньи отбивные, бифштексы, филе и прочее — едят с помо­щью ножа и вилки. Дер­жите нож в правой руке, а вилку в левой. Вилкой в правой руке едят мягкие блюда - котлеты, омлет и др., когда использование ножа излишне.   3. Когда Вы едите горя­чее мясное блюдо, не режьте сразу весь кусок мяса. Отрезайте куски небольшого размера, а потом ешьте их вилкой. В этом случае горячее мясо не остынет быстро. 4. Жареную курицу и дичь, спаржу и раков берут руками. 5. Омаров едят при помо­щи специальной вилки. 6. Осетрину едят только вилкой. 7. Берите горчицу и соль специальными ложеч­ками. Горчицу кладут на дно тарелки с правой стороны. 8. Яйца всмятку подают в специальной яичной рюмке. Отрежьте верх скорлупы ножом и по­ложите ее в блюдечко. Ешьте яйцо чайной ложкой.   9. Яичницу и омлет с вет­чиной едят вилкой, находящейся в правой руке. Вы можете помо­гать себе кусочком хле­ба, держа его в левой руке.   10. Яблоки и груши разре­зают вдоль на четыре или восемь частей фрукто­вым ножом на тарелке. 11. Ягоды — малину, клуб­нику с сахаром — едят чайной ложкой. 12. Арбузы и дыни пода­ют уже нарезанными кусками с кожурой. Кусок арбуза положите на тарелку кожурой вниз. Отрезайте фрук­товым ножом тонкие ломтики и ешьте их вилкой. 13. Манго разрезают на две части на тарелке, выни­мают кость и едят мя­коть ложкой. 14. Ананас очищают от кожуры и разрезают поперек на тонкие лом­тики, и едят с помощью ножа и вилки. 15. Пудинги и мороженое ешьте десертной лож­кой. 16. После еды всегда кла­дите вилку и нож на тарелку, а не на стол.

Answer the questions.

 

b) Read, translate and a nswer the questions.

Dishwashing.

Tell me, what is it about tea ware?

Now you will take care of tea utensils.

- Let's read the instructions and safety rules.

Go to the kitchen area and put on aprons.

- Who can do the dishes?

- Tell us how you wash up at home.

Tea utensils should be washed only with warm water.

- How to wash stains from coffee or tea on a mug?

- Do I need to rinse the dishes after washing up?

Each of you will get a cup with a different degree of contamination.

Someone cleans the cup with soda.

Someone cleans the cup with detergents.

Someone cleans the cup just with water.

What do think, what is the best way of washing up?

Washed dishes will shine if it is wiped dry with a towel. Wipe the tea pair with a towel.

 

o contamination [kəntæmɪˈneɪʃn] загрязнение

o detergent [dɪˈtɜːʤənt] моющее средство, стиральный порошок, очищающее средство

o (cleanser, washing powder)

o sponge [spʌnʤ] губка, мочалка (washcloth)

o towel

V. Reflection. Test.



Поделиться:




Поиск по сайту

©2015-2024 poisk-ru.ru
Все права принадлежать их авторам. Данный сайт не претендует на авторства, а предоставляет бесплатное использование.
Дата создания страницы: 2022-10-11 Нарушение авторских прав и Нарушение персональных данных


Поиск по сайту: