В далеком 1991 году Бартошук первой предположила …: Linda M. Bartoshuk, Valerie B. Duffy, and Inglis J. Miller, «PTC/PROP Tasting: Anatomy, Psychophysics, and Sex Effects,» Physiology & Behavior 56 (1994): 1165–1171.
… они лишаются способности различать ненужные им вкусы…: Alexander A. Bachmanov et al., «Genetics of Taste Receptors,» Current Pharmaceutical Design 20 (2014): 2669–2683.
Недавно ученые обнаружили уж совсем экстремальный пример…: Wei Hong and Huabin Zhao, «Vampire Bats Exhibit Evolutionary Reduction of Bitter Taste Receptor Genes Common to Other Bats,» Proceedings of the Royal Society B (2014), doi:10.1098/rspb.2014.1079.
… если бы мы имели только эти три рецептора…: Wolfgang Meyerhof et al., «The Molecular Receptive Ranges of Human TAS2R Bitter Taste Receptors,» Chemical Senses 35 (2010): 157–170.
Робертом Хо Ман Квоком, который направил в ведущий медицинский журнал письмо…: Robert Ho Man Kwok, «Chinese‑Restaurant Syndrome,» New England Journal of Medicine 278 (1968): 796.
Средства массовой информации быстро подхватили эту историю …: Ian Mosby, «'That Won‑Ton Soup Headache': The Chinese Restaurant Syndrome, MSG and the Making of American Food, 1968–1980,» Social History of Medicine (2009): 133–151, doi:10.1093/shm/hkn098.
… производилось 58 миллионов фунтов глутамата натрия в год…: Там же, 7.
… слепые исследования…: L. Tarasoff and M. F. Kelly, «Monosodium L‑Glutamate: A Double‑Blind Study and Review,» Food and Chemical Toxicology 31 (1993): 1019–1035.
… когда ученые проанализировали ранние исследования…: Там же.
Самый старый из них был открыт в 1878 году…: анонимный автор, «The Inventor of Saccharine,» Scientific American, July 17, 1886, 36.
Цикламат…: Deborah Jean Warner, Sweet Stuff: An American History of Sweeteners from Sugar to Sucralose (Lanham, MD: Rowman & Littlefield, 2011), 195; на 26 марта 2016 года книга доступна на сервисе Google Books.
Аспартам…: Robert H. Mazur, «Discovery of Aspartame,» in Lewis D. Stegink and L.J.Filer, Jr., eds., Aspartame: Physiology and Biochemistry (New York: Marcel Dekker, 1984), 4.
Сукралоза…: Burkhard Bilger, «The Search for Sweet,» The New Yorker, May 22, 2006, 40.
… Pepsi – 11‑процентному: Daniel Engber, «The Quest for a Natural Sugar Substitute,» New York Times Magazine, January 1, 2014, https://www.nytimes.com/2014/01/05/magazine/the‑quest‑for‑a‑natural‑sugar‑substitute.html.
|
… каждый подсластитель имеет свою скорость…: Paul A.S. Breslin and Alan C. Spector, «Mammalian Taste Perception,» Current Biology 18 (2008): R153.
В случае настоящего сахара пик сладости достигается…: Engber, «Quest for a Natural Sugar.»
… сладкий вкус аспартама ощущается секундой позже…: Там же.
Средний американец ежедневно потребляет около 9 граммов соли…: S.L. Drake and M.A. Drake, «Comparison of Salty Taste and Time Intensity of Sea and Land Salts from around the World,» Journal of Sensory Studies 26 (2010): 25.
… бóльшая часть этой соли поступает с полуфабрикатами…: Marjorie Ellin Doyle and Kathleen A. Glass, «Sodium Reduction and Its Effect on Food Safety, Food Quality, and Human Health,» Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 9 (2010): 44–56.
… страдают повышенным артериальным давлением…: Там же, 45.
… более выраженный соленый вкус…: Tassyana Vieira Marques Freire et al., «Salting Potency and Time‑Intensity Profile of Microparticulated Sodium Chloride in Shoestring Potatoes,» Journal of Sensory Studie s 30 (2015): 1–9.
… побочных эффектах, вызываемых горькими лекарственными препаратами …: Adam A. Clark, Stephen B. Liggett, and Steven D. Munger, «Extraoral Bitter Taste Receptors as Mediators of Off‑Target Drug Effects,» FASEB Journal 26 (2012): 4827–4831.
… чаще страдают инфекциями верхних дыхательных путей и носовых пазух…: Robert J. Lee and Noam A. Cohen, «The Emerging Role of the Bitter Taste Receptor T2R38 in Upper Respiratory Infection and Chronic Rhinosinusitis,» American Journal of Rhinology and Allergy 27 (2013): 283–286.
На наших вкусовых сосочках имеются рецепторы…: Robin M. Tucker, Richard D. Mattes, and Cordelia A. Running, «Mechanisms and Effects of 'Fat Taste' in Humans,» BioFactors 40 (2014): 313–326.
… люди также воспринимают вкус жирных кислот как особенный…: Cordelia A. Running, Bruce A. Craig, and Richard D. Mattes, «Oleogustus: The Unique Taste of Fat,» Chemical Senses 40 (2015), 507–516.
… oleogustus…: Там же.
… распознавать вкус кальция…: Michael G. Tordoff et al., «T1R3: A Human Calcium Taste Receptor,» Scientific Reports 2 (2012): 496, doi:10.1038/srep00496.
|
… и углекислоты…: Jayaram Chandrashekar et al., «The Taste of Carbonation,» Science 326 (2009): 443–445.
Грызуны… могут распознавать вкус крахмала…: Breslin and Spector, «Mammalian Taste Perception,» R149.
… здесь задействованы рецепторы кальция…: Motonaka Kuroda and Naohiro Miyamura, «Mechanism of the Perception of 'Kokumi' Substances and the Sensory Characteristics of the 'Kokumi' Peptide, Gamma‑Glu‑Val‑Gly,» Flavour 4 (2015): 11, doi:10.1186/2044‑7248‑4‑11.
… базовые вкусы взаимодействуют друг с другом: Russell S.J. Keast and Paul A.S. Breslin, «An Overview of Binary Taste‑Taste Interactions,» Food Quality and Preference 14 (2002): 117.
Способность ощущать горечь пропилтиоурацила…: Bernd Bufe et al., «The Molecular Basis of Individual Differences in Phenylthiocarbamide and Propylthiouracil Bitterness Perception,» Current Biology 15 (2005): 322–327.
Наверное, поэтому люди, которые оценивают вкус пропилтиоурацила как интенсивно горький…: Bartoshuk, Duffy, and Miller, «PTC/PROP Tasting.»
Большинство исследований подтверждают это предположение…: например, John E. Hayes and Valerie B. Duffy, «Revisiting Sugar‑Fat Mixtures: Sweetness and Creaminess Vary with Phenotypic Markers of Oral Sensation,» Chemical Senses 32 (2007): 225–236.
… некоторые въедливые ученые не находят взаимосвязи…: например, Mary E. Fischer et al., «Factors Related to Fungiform Papillae Density: The Beaver Dam Offspring Study,» Chemical Senses 38 (2013): 669–677; Nicole L. Garneau et al., «Crowdsourcing Taste Research: Genetic and Phenotypic Predictors of Bitter Taste Perception as a Model,» Frontiers in Integrative Neuroscience 8 (2014): 33, doi:10.3389/fnint.2014.00033.
… может стимулироваться белком под названием «густин» …: Melania Melis et al., «The Gustin (CA6) Gene Polymorphism, rs2274333 (A/G) as a Mechanistic Link between PROP Tasting and Fungiform Taste Papilla Density and Maintenance,» PLoS One 8 (2013): e74151, doi:10.1371/journal.pone.0074151.
… одного из вариантов, который… влияет на восприятие сладкого: Alexey A. Fushan et al., «Allelic Polymorphism within the TAS1R3 Promoter Is Associated with Human Taste Sensitivity to Sucrose,» Current Biology 19 (2009): 1288–1293.
… существует два вида супердегустаторов: Natalia V. Ullrich et al., «PROP Taster Status and Self‑Perceived Food Adventurousness Influence Food Preferences,» Journal of the American Dietetic Association 104 (2004): 543–549.